3 maal Wereld Kampioen VLOG#83

Goochelaar Fred Kaps is nooit overtroffen #83

Fred Kaps is de artiestennaam van Abraham (Bram) Pieter Adrianus Bongers geboren in Rotterdam op 8 juni 1926. Deze misschien wel beroemdste Nederlandse goochelaar ter wereld overleed op 23 juli 1980 in Utrecht. De NMU (Nederlandse Magische Unie) Organiseerde een thema dag rond deze misschien wel beroemdste Nederlandse goochelaar. Master illusionist Winfried bezocht de dag en sprak ook met de bekende komische goochelaar Steven Kazan over wat Fred Kaps met de artiestennaam Kazan te maken heeft.

Goochelaar Fred Kaps wereld beroemd!

Fred Kaps kwam na zijn diensttijd moeilijk aan werk, totdat hij in 1950 de Grand Prix voor goochelaars won. Dit wereldkampioenschap werd het begin van optredens over de hele wereld. Hij trad onder andere op in deEd Sullivan Show in de Verenigde Staten op 9 februari 1964. Toevallig was dit ook de uitzending waarinThe Beatles hun debuut maakten op de Amerikaanse televisie. Kaps stond direct na het optreden van de popgroep geprogrammeerd. De uitzending was met ruim 73 miljoen kijkers een van de best bekeken programma’s in de Amerikaanse televisiegeschiedenis. De goochelaar trad verder op voor leden van het koninklijke huis in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Hij kreeg een contract bij Wim Kan. In 1963 had de magiër een eigen programma op de Nederlandse televisie, Fred’s Kapsalon genaamd.

Kaps is de enige goochelaar ter wereld die drie maal wereldkampioen werd bij de Fédération Internationale des Sociétés Magiques Grand Prix. Eerste keer in Barcelona 1950, tweede keer Amsterdam 1955 en in Luik 1961 was de derde keer. Daarnaast werd hij uiteindelijk tweemaal nationaal kampioen goochelen in Arnhem 1950 en in 1959 in Enschede.

Zijn laatste optreden vond plaats in de nachtclub Folies Russe in Monte Carlo in 1980. Hij acteerde vaak verbazing over zijn eigen trucs In 1980 werd Kaps onderscheiden door de Academy of Magical Arts te Hollywood en tegelijkertijd werd hij gediagnosticeerd met kanker.

Ter nagedachtenis aan de grootste Nederlandse goochelaar.

Goochelaar Fred Kaps overleed op 54-jarige leeftijd en werd maandag 28 juli 1980 gecremeerd. In samenwerking met Beeld en Geluid is een dvd uitgebracht met als titel: Fred Kaps, Seeing is Believing!

In Utrecht ligt voor het woonhuis waar hij in 1980 overleed een plaquette ter nagedachtenis. De tekst erop luidt: Verhief goochelen tot KUNST. Een prachtige plek voor een grote goochelaar die nooit vergeten mag worden.

In november 2020 verscheen ter gelegenheid van Kaps’ veertigste sterfdag een boek: Fred Kaps, meestergoochelaar, geschreven door Michel van Zeist, zelf ook een goochelaar.

In gesprek met Steven kazan over Fred kaps.

Bekijk nu mijn onlineserie waarin ik op pad ga en alles laat zien wat er in de goochelwereld gebeurt. Deze week dus over Fred Kaps de enige goochelaar de 3 maal wereld Kampioen werd. Ik bezocht de Fred Kaps Dag en spreek met Steven Kazan, de jongste zoon van Hans Kazan kort over Fred Kaps. Bekijk snel de nieuwe aflevering.

 

Voor meer informatie over master illusionist Winfried neem contact met ons op!

Deel deze pagina