07 mei Hoe een goochelaar je brein kan misleiden.
Hoe een goochelaar precies je brein misleidt.
Vrijwel iedereen heeft wel eens naar een goochelaar of een goochelshow gekeken. Hierbij zie je allerlei indrukwekkende trucs, waarbij je brein vaak wordt misleid. Sommige mensen geloven zelfs dat goochelaars echte magie kunnen uitoefenen, maar in feite zijn het gewoon trucjes met je brein. Hieronder leggen we je verder uit hoe een goochelaar precies je brein misleidt.
Hersencellen wachten.
Bij de meeste goocheltrucs wordt je brein uiteindelijk misleid door je hersencellen. Denk bijvoorbeeld eens aan de simpele truc van het zogenaamde rubberen potlood. Je kan een potlood tussen je duim en wijsvinger vastpakken in het midden. Als je deze vervolgens snel op en neer gaat bewegen, lijkt het net alsof het potlood van rubber is gemaakt, aangezien je denkt dat de uiteindes los wapperen. De reden dat dit zo lijkt, komt in ieder geval door je hersencellen.
Wanneer jij iets waarneemt met je ogen reist er een lichtsignaal van je netvlies naar je hersenen. Hierdoor weet jij ook daadwerkelijk wat jij ziet. Vervolgens wordt dit lichtsignaal een voor een doorgegeven tussen de hersencellen. Hierbij houden ze ook een bepaalde volgorde aan. Zo krijgen de hersencellen die alleen lichtpuntjes kunnen zien het signaal als eerste. Dit zijn dan ook de meest simpele zenuwcellen in je hersenen. Pas wanneer al deze ‘simpele zenuwcellen’ het signaal hebben gehad, krijgen de andere hersencellen het lichtsignaal binnen. Deze cellen reageren op complexere vormen, zoals bijvoorbeeld strepen of hoeken. Wanneer zij het lichtsignaal binnenkrijgen, worden ze tegelijkertijd gevoed met de output van de simpelere hersencellen.
Hersencellen in het midden en aan het einde.
Wanneer de simpele hersencellen en de iets complexere zenuwcellen het signaal hebben gehad, zijn de hersencellen in het midden aan de beurt. Deze hersencellen reageren op het middenstuk van een lijn. Hierna komen direct de zenuwcellen die op de eindpunten van de lijnen reageren. Jouw hersenen zullen dus altijd het licht van de uiteindes van het potlood later verwerken dan dat van het middenstuk waar jij het potlood ook vast hebt. dit is dus waarom het potlood van rubber lijkt wanneer je het snel op en neer beweegt. Als je dit langzamer zou doen, zal je het verschil niet zien, want dan hebben je hersencellen het signaal wel al ontvangen.
Kan je deze misleiding negeren?
We begrijpen inmiddels al beter waardoor ons brein misleid wordt tijdens zo’n goocheltruc of optische illusie, maar kunnen we dit dan niet gewoon negeren? In ons hoofd weten we namelijk ergens wel dat het niet echt is wat we zien. Helaas is het onmogelijk om aan dit soort optische illusies, zoals het rubberen potlood, te ontsnappen. We kunnen ons visuele systeem namelijk niet veranderen. Misschien is het ook maar beter dat we dit niet kunnen, want zo blijven goocheltrucs en optische illusies tenminste ook nog altijd leuk en wonderbaarlijk!
Het ontstaan van de ontwikkeling van de goochelkunst.
De meeste hebben wel eens een goochelaar of illusionist gezien. Of het nu op school, een feestje of op een ander evenement was, deze magiër wist vast en zeker het publiek te verbazen met zijn indrukwekkende goochelkunsten. Goochelen bestaat al ontzettend lang, maar hoe en wanneer is dit eigenlijk ontstaan? En is de goochelkunst zoals we die nu kennen nog steeds hetzelfde als vroeger toen dit nog pas bestond? Hieronder vertellen we je graag meer over het ontstaan en de ontwikkeling van goochelen.
Hoe begon men met goochelen?
Goochelaars zijn vrij populair en zijn altijd superleuk om te bekijken op een feestje of evenement, maar hoe is men eigenlijk begonnen met goochelen? Goochelen bestaat al ontzettend lang en waarschijnlijk al sinds de mensheid bestaat. In plaats van echte magie is goochelen natuurlijk vooral het opwekken van een illusie. Dit hebben mensen dus eigenlijk altijd al kunnen doen, of het nu in de 21e eeuw is of toen mensen pas net bestonden. Je kent misschien het gezegde ‘een mens wil graag bedrogen worden’ en bij goochelen klopt dit echt!
We kunnen niet een specifiek moment aanwijzen vanaf waar mensen zijn begonnen met goochelen, aangezien men natuurlijk altijd wel illusies heeft kunnen opwekken tegen de verbeelding van een ander. Voor een van de beste voorbeelden van vroege goochelkunst kunnen we kijken naar de oude sjamanen. Zij hebben namelijk in de oudheid dikwijls hun ‘magische krachten’ laten zien aan de rest van de mensen, maar dit waren natuurlijk niets meer dan illusies ofwel goocheltrucs.
Ook in de middeleeuwen werd er al regelmatig gegoocheld op straat, maar toen werden deze mensen prestidigitateurs genoemd. Ken je het spelletje balletje balletje? Dit bestaat ook al ontzettend lang en wordt inmiddels voornamelijk gebruikt door oplichters om geld van mensen te winnen op straat. Desalniettemin bestaat dit spel ook al sinds voor de jaartelling en is het eigenlijk een goocheltruc.
Goochelen in Nederland.
Goochelen heeft zich steeds verder ontwikkeld en is uiteindelijk zodanig populair geworden dat er ook wereldkampioenschappen van zijn. In Nederland hebben we ook meerdere goochelaars gehad die deze kampioenschappen zelfs hebben gewonnen. Denk bijvoorbeeld aan Tel Smit. Hij werd maar liefst 2 keer wereldkampioen in manipulatie. Ook komt het komische duo Scott The Magician en Miss Muriel uit Nederland en zij hebben in het jaar 2000 het wereldkampioenschap gewonnen met hun komische goochelact.
Hoe komt iemand aan goocheltrucs?
Aangezien het publiek doorgaans niet weet hoe een goocheltruc in elkaar zit, hoe komen goochelaars hier dan aan? De meeste amateuristische goochelaars zullen naar een goochelwinkel gaan. Hier zijn namelijk allerlei goocheltrucs te koop met een uitleg erbij. Vervolgens is het belangrijk voor de goochelaar dat hij deze truc goed leert door vooral veel te oefenen. De meeste goocheltrucs zijn vrij eenvoudig als je maar vlug genoeg bent met je vingers en je goed weet hoe je het moet presenteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lege hand waar achteraf toch een kaart achter verstopt zit. Een andere optie is om cursussen of lessen bij een professionele goochelaar te gaan volgen.
De meeste goochelaars blijven vooral goochelen voor hun hobby en er zijn er dan ook niet veel die dit fulltime als beroep gaan doen. Beroepsgoochelaars zal je echter niet altijd naar een goochelwinkel zien gaan of een les bij een ander zien volgen. Wanneer je al zo lang goochelt, weet je echt wel meer dan genoeg van het vak af. Daarom verzinnen de meeste beroepsgoochelaars of illusionisten op een gegeven moment ook hun eigen trucs voor hun shows.
Gsstblog van Joshua Agteres eigenaar van Entertainmens.
Goochelaar of illusionist boeken informeer naar de mogelijkheden.